Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Niels

Hjemmets stue


Radio

RadioHjemme på gården har Niels far fået en ny radio. Allerede omkring 1930 fik de elektricitet lagt ind i huset, så de kunne få lys og drive maskinerne i staldene. Ved samme lejlighed fik de også radio, så de kunne følge med i det, der skete rundt om i verden.

Under Besættelsen i 1940-45 hørte de radio hver aften. De hørte BBC fra England, fordi de kunne få mere at vide på denne radiostation, end de kunne på DR. DR var under tysk kontrol og kunne derfor ikke kritisere Hitler eller tyskerne.

Efter krigen brugte Niels far mest radioen til at lytte til nyheder og lidt musik. Sommeren 1948 blev dog meget speciel, da de her kunne høre direkte udsendelser fra De olympiske Lege i London.

Telefon

telefonPå fars skrivebord står der en telefon. Niels forældre fik telefon samtidig med, at der blev lagt strøm ind på gården.

Det skete, samtidig med at Niels farmor og farfar flyttede hen i den lille aftægtsbygning ved siden af stuehuset. Da far skulle have gården, mente han, at det ville være bedst, at få den moderniseret med det samme.

Telefonen bruges kun, når det er allermest nødvendigt, for den er ikke til at lege med. Far bruger den mest, når han skal have fat i dyrlægen inde fra Nykøbing.

Strikketøj

telefonUde på landet er der ikke tøjforretninger, så Niels mor laver selv meget af familiens tøj. De har uld fra deres får og skind fra køer og geder, som de kan bruge til lidt forskelligt.

Ulden bruger Niels mor til at strikke sokker, undertøj og trøjer af. Hanne og Maren hjælper til, så godt de kan, for de har nemlig lært at strikke. Pigen Lise og farmor strikker ikke så meget, de spinder i stedet garnet og væver også lidt stof.

Når man bor ude på landet, så bliver tøjet hurtigt slidt, og der kommer huller på de hjemmestrikkede sokker. Først når sokkerne har været stoppet mange gange smides de ud. Nogle aftener sidder Niels mor og farmor og stopper gamle sokker og reparerer trøjer, så de kan bruges igen. Mor bruger et stoppeæg, der er et træhåndtag, så hun kan holde bedre fast på sokkerne.

Det tøj, som Niels ikke kan passe mere, det gemmer mor til, når Kresten bliver stor nok.