Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Niels

Niels' familie


Far

Helles stueNiels far hedder Jens Petersen og er 39 år gammel. Han overtog gården som 25-årig efter at have været ude at tjene. Niels far har altid travlt, der er masser at lave på gården. Det hårde arbejde bliver gjort med hestekræfter. Niels far spænder ploven for firspandsheste, og så går han bagefter og styrer ploven. Det er hårdt arbejde, og Niels far kan let gå flere kilometer på en dag. Men selv om det er hårdt, nyder Niels far de flotte omgivelser ved fjorden og den friske luft. Han overvejer at købe en traktor.

Niels far har aldrig lavet andet end landbrug. Efter han blev konfirmeret, kom han ud at tjene, og som 25-årig kom han hjem igen for at gifte sig med Niels mor og overtage gården.


Mor

Niels mor hedder Gerda Petersen, og er 34 år gammel. Niels mor kommer selv fra en stor gård på den anden side fjorden. Som 15-årig kom hun ud at tjene som ung pige i huset, og da hun var 18, blev hun ansat hos Niels farmor og farfar, som dengang havde gården. Niels far kom sommetider hjem på besøg, og sådan gik det til, at Niels mor og far mødte hinanden. Far fortæller altid historien om, hvordan mor altid gav ham et ekstra stykke kød til middag og smilede så sødt til ham. Da Niels mor blev 20 år, blev de gift. Kort tid efter overtog Niels far gården, og fire år senere blev Niels født.

Niels mor har ikke gået i skole længere end 7. klasse. De fleste ude på landet gik ikke i skole længere tid, de fleste kom ud at tjene efter deres konfirmation. Så var man trådt ind i de voksnes rækker, og så skulle man ikke bo hjemme længere. Pigerne blev dog som regel boende hjemme længere, end drengene gjorde. Nogle piger kom også på husholdningsskole for at lære, hvordan man passede et hjem og lavede mad. Men det var ikke alle, der gjorde det. Niels mor gik på husholdningsskole i et år, da hun gik ud af skolen som 14-årig.


Maren

Helles stueMaren er 8 år gammel. Maren går i skole i klassen for de små børn. Det gør Hanne også, så de følges i skole hver dag. Inden Maren går i skole, hjælper hun mor med alle de praktiske ting. Maren skal samle æg og fodre høns, ænder og gæs. Mens Maren er i skole om eftermiddagen, er det Niels, der passer fjerkræet.

Når Maren kommer hjem fra skole, laver hun lektier sammen med Hanne. Maren er god i skolen og kan godt li’ at lave sine lektier. Efter aftensmaden hjælper hun mor og Lise med at vaske op. Om aftenen strikker de strømper og broderer. Maren læser også højt fra avisen for farfar, da han har svært ved at læse avisens små bogstaver.


Hanne

Hanne er 7 år gammel. Hun går i klassen for de yngre børn sammen med Maren. Hanne er ikke så dygtig i skolen som Maren. Hun vil hellere lege uden for og passe hestene. Den bedste tid på året er, når en af hopperne får et føl. Så bruger Hanne hele dagen ude i stalden sammen med føllet. Maren synes, det er irriterende, for det er hendes ansvar, at Hanne får lavet sine lektier, men Hanne vil gøre alt for at slippe. Hun vil meget hellere hjælpe karlene med at strigle hestene eller drive køerne og fårene ude i engen.


Kresten

Kresten er den yngste på 5 år. Kresten er ikke som de andre søskende. Da han var 3 år, fik han polio. Polio er en virussygdom, som mange andre børn har her i 1940’erne. Polio går også under navnet ”Børnelammelse”. Den giver betændelse i hjernen og rygmarven og medfører delvis eller hel lammelse. Derfor fungerer Krestens ben ikke normalt. Knoglerne vokser ikke længere, og han skal hele tiden gå med krykker og skinner på benene. Derfor kan Kresten ikke hjælpe så meget til på gården, han bliver i stedet passet af bedstefar. Hanne og Maren synes, det er synd for Kresten, så de leger så meget de kan med ham.


Bedsteforældre

Niels farfar og farmor bor også på gården. Ude på landet er det almindeligt, at forældrene bliver på gården, når den ældste søn har overtaget. Der er ikke noget, der hedder plejehjem eller ældreboliger. Det er helt almindeligt, at den ældste søn tager sig af sine forældre. Når Niels overtager gården, regner han med, at mor og far også bliver boende.

Farfar og farmor hjælper til på gården så godt, de kan. Men farfar er ved at blive gammel, og han ser ikke så godt længere. Farmor derimod hjælper både med smørkærning og syltning, selv om hun nogle gange lige skal sidde lidt ned, fordi hun har ondt i ryggen.