Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Karen

1950-1960

Efterkrigstiden

grammofonEfter Anden Verdenskrig er der stadig mangel på almindelige varer. Under krigen havde der været rationering, så man kun kunne købe en lille mængde af for eksempel kaffe, sæbe eller smør. For at kunne købe varer, skulle man have det, der hedder rationeringsmærker. De sidste rationeringer forsvinder i oktober 1952.

I 1953 får Danmark en ny lov, så prinsesser også kan arve tronen og blive dronning. Loven bliver vedtaget ved en folkeafstemning og betyder, at prinsesse Margrethe fra da af bliver kronprinsesse, så hun en dag kan overtage sin fars job, som regent.

Arbejdsløshed og krise

grammofonI tiden efter Anden Verdenskrig får Danmark hjælp af USA. Man kalder det for Marshall-hjælp, fordi ham, som fandt på det, hedder Marshall.

Mange af pengene går til at gøre Danmark til et mere moderne land. Op gennem 1950’erne er der dog lange perioder med arbejdsløshed og kriser.

Priserne på mad stiger meget, og arbejderne kan ikke blive enige med fabriksejerne om, hvor meget de skal have i løn.

I 1956 er der mange strejker. Folk går på gaden, hvor de demonstrer for bedre forhold på arbejdspladerne og for bedre lønninger. Politikerne bliver enige om at lave nogle love, som tilfredsstiller arbejderne, og får dem i arbejde igen. Bl.a. skal alle nu have folkepension, det betyder, at både rig og fattig, vil få det samme udbetalt i støtte, når de fylder 67 år.

Øst og Vest og TV i Danmark

grammofonI den samme periode er der også uro i udlandet. Den såkaldte kolde Krig begynder efter Anden Verdenskrig.

Der er krig i Korea, og i Østeuropa er ikke alle tilfredse med, at der ikke er demokrati. Mange ønsker forandringer, og i Ungarn kommer det til kampe mellem studerende og soldater fra Sovjetunionen, der har besat Ungarn. Mange unge bliver skudt. Mange flygter fra Ungarn og en del kommer til Danmark.

Der er mange store stjerner med i disse shows, som man kan se i fjernsynet. Mange vil gerne have deres eget fjernsyn, så de kan sidde hjemme i stuen og se tidens store stjerner på scenen. Showet bliver en stor succes, og mange familier har på grund af det nye fjernsyn mulighed for at se med. Fra det ene år til det næste stiger antallet af fjernsyn voldsomt. Der er dog mange, der endnu ikke har købt et sådant apparat.
Se videovideoafspil

Mange er bange for, at de to store supermagter, USA og Sovjetunionen, skal komme i krig med hinanden. De frygter, at de vil bruge atombomber. I skolerne lærer børn, hvad de skal gøre, hvis luftalarmen lyder.

I Vesten oplever de unge også noget nyt og spændende. Rock ’n Roll-musik og ungdomsfilm får stor betydning for de unge. De store stjerner er Elvis Presley, James Dean og Cliff Richard.