Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Karen

Hjemmets køkken


Gasovn

Gasovn og blusI Karens lejlighed har de et lille køkken. Det er ikke et moderne køkken, for der er ikke el-komfur og indbyggede skabe.

I stedet nøjes Karens mor med nogle gasblus og en gasovn. De har nemlig det, man kalder for bygas i lejligheden, så de får gassen fra gasværket på samme måde, som man får el fra el-værket. Karen synes, at gassen lugter lidt grimt, men mor er glad for gassen, fordi det er meget lettere at regulere end el. Henne hos Grete har de el-komfur, men her går det ikke så hurtigt, som når Karens mor steger frikadeller.
Se videovideoafspil


Isskab

IsskabKarens mor handler næsten hver dag, for familien har ikke noget køleskab, der kan holde madvarerne friske. I stedet har de et isskab, hvor en blok is holder maden kold. Karens mor må gå i mange forskellige butikker. Hun køber brød hos bageren, kød hos slagteren, grøntsager hos grønthandleren og ost i mejeriudsalget. Det er ikke mange år siden, at Danmarks første supermarked åbnede, så de fleste køber stadig ind i specialbutikker. Her får de også en god service af ekspedienten, der finder varerne frem og pakker dem ind til kunden.Henkogningskedel

røremaskineNår Karens mor har været på landet, får hun frugt med hjem. Den putter hun i glas, og bagefter koger hun glassene i en henkogningskedel. På den måde kan frugten holde sig hele vinteren. Det kalder man henkogning. Mor har hørt om, at de på landet mange steder har små frysehuse, hvor de kan fryse deres frugter i. I byen er der dog ikke mange, der har en fryser, og derfor er man nødt til at henkoge frugt og grøntsager, hvis man ville gemme det.