Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Helle

Helle holder jul

juletræDet er d. 24. december 1967 og Helle er vågnet tidligt, fordi hun glæder sig så meget til juleaften. Helle skynder sig hen til vinduet for at se, om der er faldet sne, og ja!, udenfor ligger sneen glimtende hvid og indbyder til en kælketur. Mor er i fuld gang i køkkenet, hun har bagt småkager de sidste mange uger, men i dag koger hun klejner og juletræskager.

Helle spørger, om hun må hjælpe, og mor beder hende tage et forklæde på, så hun ikke griser julekjolen til. Helle hjælper med at stikke juletræer ud og laver glasur til at pynte kagerne med. Klaus kommer forbi, mens Helle pynter træerne, og stjæler nogle af dem hun lige har lavet. Helle beklager sig til mor, og næste gang Klaus lister forbi, giver mor ham et lille rap over fingrene med grydeskeen og jager ham ud af køkkenet. ”Kun damerne må være herinde!” siger hun. Bagefter skræller Helle kartofler og hjælper mor med at lave fyld til anden. Til sidst siger mor, at Helle skal gå ud at lege i sneen, mens mor ordner det sidste. Helle går over til Marianne og spørger, om hun vil med ud at kælke.

Bagefter går de hjem til Marianne og ser på deres juletræ. Det store træ står inde i stuen, det er pyntet med hvide duer, engle, kræmmerhuse og stjerner. Marianne og Helle har lavet musetrapper og flettet julehjerter i skolen, som træet også er blevet pyntet med. Mariannes træ har fået fehår på, det er der ikke på Helles, men de har til gengæld flag på. Inde på sit værelse viser Marianne, hvad hun giver sin familie i julegave. Hun har hæklet grydelapper til sin mor, til sin far har hun strikket et halstørklæde og til sin søster har hun broderet et bogomslag.

juletræ Da Helle kommer hjem igen, har far lagt alle gaverne ind under træet, mor har sat godter og småkager frem på bordet, for nu kommer bedstemor og bedstefar snart. Far er kørt ned til banegården for at hente dem, når de ankommer med toget. Bedstemor og bedstefar kommer med pakker og madvarer, bedstemor har taget hjemmesyltede asier, rødkål og hjemmebagte honninghjerter med.

Før de skal spise ser Helle julekalenderen ”Kender du decembervejr?” i fjernsynet, Helle synger med på ”mit navn er Magnus Tagmus”, mens hun sidder i sofaen, og det får Klaus og far til at komme ind i stuen, for de kan også godt lide julekalenderen.

Da julekalenderen er færdig, kalder mor alle ind til bords, for nu skal de spise. And med kartofler og sovs, efterfulgt af risalamande. Bedstemor bryder sig ikke om desserten, hun synes ikke, at det hører sig til, nej, god gammeldags risengrød, som da hun var barn, det er en rigtig julemad. Helle skynder sig at spise, hun glæder sig sådan til at få julegaver. Men hun må vente, for de andre hygger sig med maden, og bagefter skal der vaskes op og danses om juletræet.

Lysene bliver tændt på træet, det er far, der gør det, for man skal passe på med ilden. Så synger de, Glade jul, Høj fra træets grønne top, og en to tre salmer til. Endelig får Helle den første julegave: en fin the-kop og en poesibog. Af bedstemor får hun en hjemmestrikket sweater og af Klaus en grammofonplade. Marianne har også lavet en gave til hende, hun har hæklet en fin lille taske.