Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Esther

1920-1930


Efter Første Verdenskrig

Efter krigenTiden efter 1. verdenskrig, der sluttede i 1918, er præget af politisk uro – ikke mindst i Rusland og Tyskland. Mange banker havde lånt for mange penge ud til virksomheder, som ikke altid kunne betale pengene tilbage igen. Skandinaviens største bank, Landmandsbanken, går konkurs, men med hjælp fra staten kan den alligevel fortsætte. Mange fabrikker kan ikke låne penge til at købe nye maskiner, derfor fyrer de mange arbejdere. Arbejdsløsheden er stor. På trods af krisen bliver mange fabrikker og landbrug moderniseret med mange smarte maskiner.

I 1920’erne kommer der mange nye varer til i forretningerne. De fleste er lavet på fabrik, og ikke som tidligere hos håndværkerne. Radioen bliver hurtigt moderne og købt af mange. Film, sport og radio bliver populære aktiviteter, som man kan opleve og dele med andre. Cyklen bliver hvermandseje, og biler bliver mere almindelige end hestevogne. Telefonen vinder frem, og i 1924 er der næsten 300.000 apparater i Danmark. Et apparat som køleskabet bliver kun købt af ganske få familier. Ford Motors grundlægger Europas første samlebåndsfabrik for biler i Danmark, og Ford bliver et meget dominerende bilmærke i Danmark.


Påskekrisen

PåskekrisenÅrtiet begynder med en stor, politisk krise i Danmark. Kongen, Christian d. 10, afskediger den 28. marts 1920 hele regeringen. Kongen er ikke enig med statsminister Carl Zahle og regeringen. Statsministeren ønsker at respektere en afstemning, der havde fundet sted i Sønderjylland. Kongen mener, at Flensborg også skal være dansk. Kongen bliver beskyldt for statskup, og over hele landet er der generalstrejke og demonstrerende arbejdere. Folk er sure over, at kongen indsætter en ny statsminister, uden at der har været folketingsvalg. Kongen bøjer sig efter nogle dage, og en ny regering bliver dannet. I samme periode går Socialdemokratiet for alvor frem, og Danmark får sin første socialdemokratiske regering i 1924, da Thorvald Stauning bliver valgt som statsminister.


De brølende 20’ere

Charleston Årtiet huskes ofte som ”De brølende 20’ere”. Udviklingen går stærk, og hvad der er nyt i Amerika bliver hurtigt nyt i resten af Verden. Musikken får stor indflydelse på årtiet. Grammofonen bliver ungdommens musikmedie, og jazzen får de unge på dansegulvet. Charleston dansen bliver et symbol på årtiet, de twistende bevægelser og lave benspjæt bliver af den ældre generation betragtet som en ”uskøn Neger-dans”, Sport men den er meget populær hos de unge.


Sport og fritid

Kropslig udfoldelse bliver moderne. Næsten alle deltager i en eller flere sportsgrene, især boldsport bliver dyrket både på landet og i byen. Mange får tid til at deltage i aktiviteter efter arbejdstid. For første gang er der mange, der oplever, hvad fritid er.