Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Esther

Esther fejrer fastelavn

1Esther og Marie har lavet fastelavnsmasker, inden de skal til fastelavnssøndag inde i byen. Her skal de i kirke, og bagefter er der tøndeslagning. Esther skal klædes ud som en gammel mand med stok, for så ligner hun bedstefar. Marie er klædt ud som en bajads eller klovn med hat og farvede bånd.

Søndag morgen har mor sat et fastelavnsris ind på pigernes værelse. Hun har klippet fine duer, katte og strimler af farvet papir, som hun har hængt på grenene. Esther og Marie tager riset og løber ind til pigen Anna og slår på hendes dyne, indtil hun vågner. Mor siger, at man godt må rise folk, for det betyder held, og Anna bliver heller ikke sur, bare lidt forskrækket.

Da hele familien har været i kirke, samles alle børn for at slå katten af tønden. Bedstemor har fortalt Esther og Marie, at man i gamle dage puttede en rigtig sort kat i tønden. Den skulle forestille at være ”den onde”, som man så jog på flugt. Marie begyndte at græde, fordi hun synes, det var så synd for katten.

Da de kommer hen til tøndeslagningen går Marie hen for at undersøge, om der er blevet puttet en kat i tønden, for hvis der er, vil hun nemlig ikke være med. Manden, som hænger tønden op, siger heldigvis til Marie, at der kun er appelsiner og boller i tønden.

Esther slår alt, hvad hun kan til tønden. Det gør lidt ondt i armen efter tredje tur, så hun bliver glad da Ejnar, som hun går i skole med, slår bunden ud af tønden. Ejnar er klædt ud som Kong Vinter med pelshue, kappe og halm i træskoene. Ejnars lillebror, Karl, er klædt ud som Våren med spraglet tøj og pyntet med blomster og blade. De slås for sjov og truer og løber efter hinanden med en gren. Deres mor siger, at det hører til fastelavnstraditionen, at vinter og vår kæmper mod hinanden. Ejnar bliver kronet bundkonge og får en lille pose karameller, en af de større drenge bliver kronet kattekonge og får også en pose med godter. Da alle har fået spist deres boller og appelsiner og drukket deres varme chokolade, tager familien hjem.

Mandag morgen klæder Esther og Marie sig ud igen, for de skal ud at rasle og samle penge og godter. Alle børn har fri fra skole, så de kan rende rundt og rasle, mens de synger:

”Fastelavn er mit navn
Boller vil jeg have
Hvis jeg ingen boller får,
Så laver jeg ballade”


1 På vejen rundt møder de karlene fra gårdene, som flot udklædte rider rundt for at rasle. Karlene får æbleskiver og en snaps, hvor de kommer hen. En af karlene er udklædt som en gammel grim kone, og en anden har klovnetøj på og rider baglæns. Marie vinker til ham, da de er redet forbi. Han begynder at synge en fjollet sang og gør sig skeløjet. De møder også Ejnar, som fortæller en historie, som hans bedstefar har fortalt ham. I gamle dage blev en levende hane eller en gås hængt op i benene, og dens hoved blev smurt ind i sæbe. Så skulle karlene ride forbi og prøve at trække hovedet af hanen. Ejnar griner og viser med store armbevægelser, hvordan man hev i hanen, og hvordan den baskede med vingerne. Esther skælder ud på Ejnar, da hun ser, hvordan Marie begynder at få tårer i øjnene.

Den følgende torsdag er der karnevalsfest i byen. Alle de voksne er klædt ud, for børnene må ikke være med. De står i stedet udenfor og prøver at gætte, hvem der gemmer sig bag forklædningerne. Anna og mor har brugt hele ugen på at sy kostumer, mor er klædt ud som hyrdinde og far er skorstensfejer. Esther kan slet ikke kende dem, da de kommer ind i stuen. Når mor og far er taget af sted, hygger Esther og Marie sig med Anna, som har bagt fastelavnsboller.