Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Esther

Hjemmets vaskerum


Gruekedel

GruekedelEsthers mor og den unge pige Anna vasker 1 gang om måneden i vaskehuset. Først skal alt tøjet lægges i blød, så skal der samles brænde ind. En ansat ved elværket hjælper med at save træ og slå det i mindre stykker.

Om morgenen skal der tændes op under gruekedlen, så man får masser af varmt vand til at vaske i. Noget tøj bliver kogt og skrubbet på et vaskebræt. Derefter skal det skylles mange gange i rent vand. Til sidst skal vandet vrides ud af tøjet med hænderne, inden det kan hænges til tørre udenfor.


Trævugge

Når tøjet har været sat i blød, kan Anna og mor løfte tøjet over i nogle baljer. Herfra kommer Anna det over i en slags vaskemaskine, hvor hun skal fylde varmt vand og sæbe i. Når hun har gjort det, kan hun tage fat i et håndtag på siden af trævuggen og så begyndte at svinge frem og tilbage Det våde tøj er tungt og falder ned på bunden af vuggen, hvor det bliver skrubbet mod brædderne. På den måde slipper mor og Anna for at skulle bruge vaskebrættet.


Vrider

Når tøjet er blevet vasket og skyllet skal det vrides. Mor har fået en ny vrider, da de flyttede i hus. Nu slipper hun og Anna for at vride tøjet i hænderne. Vrideren består af to ruller, der sidder overfor hinanden. Den ene rulle har et håndtag, der drejes rundt samtidig med, at man lægger det nyvaskede tøj ind imellem de to rulle. På den måde kan det meste af vandet presses ud af tøjet, inden det bliver hængt til tørre på snoren.
Lyt hervideoafspil