Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Arne

1930-1940


Den store depression

LedighedskøÅrtiet starter med finansiel nedtur. Det store børskrak på Wall Street i 1929, sender efterdønninger gennem hele Europa, og Danmark mærker det ved stor arbejdsløshed og social uro. Ca. 50 % af 18-25-årige mænd var i 1933 arbejdsløse.

Mændene stod i kø udenfor arbejdspladserne i grupper på op til 350 i håb om, at der netop denne dag ville blive brug for en ekstra hånd. Men ofte uden held.

Der bliver vedtaget en lov, som giver mulighed for, at unge mænd kan komme på arbejdslejre, hvor de bl.a. skulle anlægge fodboldbaner, eller højskoleophold, hvor de blev undervist i dansk, regning og skrivning, kombineret med foredrag og studiekredse.

Krisen og den store arbejdsløshed ledte til flere uroligheder med gadekampe mellem myndigheder, politi og militær på den ene side og arbejdere og arbejdsløse på den anden side.

Det var en hård tid for arbejderfamilier i 30’erne. I 1932 gik hver 3. arbejder blandt de organiserede ledig.

Optakten til 2. verdenskrig

Optakt til krigenI tiden op til Hitlers magtovertagelse i 1933, oplevede man et stigende antal voldelige overfald på anderledes tænkende, såsom kommunister, socialdemokrater og jøderne i de tyske byer. Det var nazistisk uniformerede stormtropper der stod bag overfaldene.

Herhjemme så man også uniformerede politiske ungdomskorps, der kæmpede mod hinanden i de store byer. Politiske uniformer blev forbudt i 1937. Spejderkorps og FDF måtte dog godt gå i uniformer og det udnyttede den nazistiske ungdomsbevægelse, NSU, da bevægelsen blev en slags spejderforening for unge danskere.

Dette var optakten til Anden Verdenskrig, der startede i efteråret 1939, da Tyskland angreb Polen. Danmark blev besat af tyskerne i april 1940.

Populærkultur

Far til fire Årtiet bliver også præget af en større legesyge, børnene bliver optaget af diller, som yo-yo, stylter og matador.

Ungdommen er optaget af musik, dans og film. Jazzen slår sig fast som populærmusik, man spiller det i radioen, der tidligere var domineret af de danske viser og klassisk musik. Udenlandske jazzmusikere som Louis Armstrong og Duke Ellington bliver modtaget som stjerner og spiller for udsolgte sale.

Danske lystspil og musikfilm trækker mange folk til biograferne, der bliver solgt 1 billet pr. voksen om måneden.

Motion og trivsel bliver hvermandseje, cyklen bliver et meget populært transportmiddel, og vandreklubber springer frem overalt.