Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Arne

Hjemmets vaskerum


Gruekedel

GruekedelI den lejlighed, hvor Arne bor med sin familie, har de ikke mulighed for at vaske tøj. De har kun en lille vask i køkkenet, hvor mor også koger bleer og andet hvidt tøj i en gryde. De kan også ”klatvaske”, som mor kalder det, når hun vasker en lille smule tøj i en spand med vand, som hun har varmet på komfuret.

Når alt det andet tøj skal vaskes, må hun gøre det i det fælles vaskerum i kælderen. Det kan hun bruge en gang om måneden. Først kommer hun tøjet i blød i koldt vand aftenen før hun skal vaske. Næste dag starter hun med at koge vand i en gruekedel. Hun kommer tøjet i det varme vand sammen med sæbe. Er tøjet meget beskidt, bliver det skrubbet grundigt på et vaskebræt. Efter hun har vasket og skrubbet tøjet skal det til tørre. Nogle gange kan hun tørre det på loftet, men er det godt vejr, så hænger hun det op på nogle tørresnore, der hænger meget højt oppe ved deres lejlighed.


Strygejern

StrygejernHjemme hos Arne har de ikke ret mange penge, og de skal hele tiden spare. Især når far er arbejdsløs. Det er også sket, at de ikke har haft råd til at betale for elektricitet. Arnes mor vil gerne have et nyt og smart elektrisk strygejern, men sådan et koster mange penge. I stedet har hun et gammelt et, som hun varmer op på kaminen i stuen. Når det har stået her i et stykke tid, så kan hun tage det og begynde at stryge med det. Somme tider stryger Arnes mor også for andre. Så kan hun tjene lidt penge til husholdningen.