Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Arne

Hjemmets køkken


Flueskab

flueskab Ude i køkkenet har Arnes mor ikke et køleskab eller en iskasse til at gemme mælk og mad i. Der var mange steder, hvor man ikke havde det. Arnes far har i stedet bygget et flueskab, som står ude i et koldt hjørne ude på den lille altan, som vender mod nord. Her er der som regel køligt, for solen står aldrig lige på, som far siger. Et flueskab består af en lille reol, hvor der er sat sider på og lavet en låge. Siderne består af noget net, så fluene ikke kan komme ind og lægge æg i maden.

Mor vil nu gerne have en iskasse, så hun kan gemme maden lidt længere. For at holde kassen kold, skal der bruges en isklump. Det giver selvfølgelig noget besvær, for hver gang isklumpen er smeltet, så skal Arne eller mor ned til ismanden og hente en ny klump is.
Se videovideoafspil


Gaskomfur

GaskomfurHer laver mor mad, der er indlagt gas i bygningen. Familien har gaskomfur i køkkenet. I de fleste lejligheder i byen er der indlagt gas. I køkkenet sidder der en måler, der måler, hvor meget gas familien bruger. Hvis de ikke kan betale for det, de har brugt, bliver der lukket for gassen. Mor er glad for sit gaskomfur. Gassen sviner ikke så meget, og det er meget lettere at bruge end et brændekomfur. Der skal ikke hugges brænde eller tændes op, før maden kan laves.


Kaffekande

Når Arne tidligt om morgenen har været ude med mælk, så har han altid et par flasker med hjem til morgenmaden, som mor har forberedt. De får altid kaffen lavet i den gamle ”Madam Blå”-kaffekande.Kaffekande Alle, som Arne kender, har sådan en kande, den er lavet i metal og malet med noget, der hedder emaljemaling. Den mest almindelige farve er blå, men man kan også få dem i gul eller grøn.

Arne og hans yngre søskende får altid mælk og sukker i kaffen, for ellers kan de ikke lide den. Thorvald er begyndt at drikke kaffen uden mælk og sukker, så de mindste kan få lidt mere mælk. Engang imellem har de ikke noget at komme på brødet – så dypper de det tørre brød i kaffen, så det bliver nemmere at tygge.360° Panorama

Nedenfor kan du se et typisk køkken fra en bolig i 1930'erne. Du kan køre billedet til højre og venstre ved at trække i det.

Panorama