Velkommen til
Her kan du udforske min verden. - Arne

Arnes familie


Far

Helles stueArnes far hedder Niels Kristian Larsen og er 38 år gammel. Han er født og opvokset på landet, men flyttede til byen for at arbejde på en fabrik, som mange andre gjorde i begyndelsen af 1900-tallet. Her arbejdede han indtil han blev fyret på grund af de hårde krisetider i 1930’erne. Nu arbejder han nede på havnen, hvor han laster varer på skibene. Arnes far møder hver dag kl. 7 om morgenen og arbejde til kl. 17, og har kun fri om søndagen. Om aftenen slapper han af i sin stol. Han tjener ca. 300 kr. om måneden.


Mor

Arnes mor hedder Anne-Marie Larsen og er 33 år gammel. Hun er opvokset i København og mødte Arnes far, da han flyttede til byen. Arnes mor arbejder som vaskekone. Hun tager ud til de mere velhavende familier og vasker deres tøj. Arnes mor har altid travlt. Familien har ikke mange penge at gøre med, så hun er nødt til at hjælpe til med indkomsten, selv om det ikke sømmer sig for en gift kvinde at arbejde i 1935. Da far var arbejdsløs, arbejdede hun fra morgen til aften, men nu behøver hun ikke arbejde så meget mere. Desuden har mange af de velhavende kunder fået egen vaskemaskine, og så har de ikke længere brug for Arnes mor.


Lisa

Arnes ældste søster hedder Lisa og er 15 år gammel. Hun er flyttet hjemmefra og arbejder som tjenestepige hos en fin familie i Nordsjælland, hvor hun bor på et lille kammer. Lisa går ikke i skole længere, da hun gik ud af skolen efter 7. klasse. Lisa arbejde 12 timer dagligt. Den familie, Lisa arbejder for, holder tit selskaber, og derfor arbejder hun også tit om aftenen og i weekenderne til langt ud på natten. Lisa har fri hver anden søndag, hvor hun kommer hjem på besøg. Hun har også en halv fridag om ugen, som hun bruger på gå ture, købe ind til sig selv eller ordne sit tøj.
Lyt hervideoafspil


Thorvald

Arnes bror Thorvald er 13 år og går heller ikke i skole mere. Han arbejder i stedet på en tændstikfabrik. Fremstilling af tændstikker er farligt, fordi man bruger fosfor og svovl. Tilbage i 1875 var 1/3 af arbejderne på de københavnske tændstikfabrikker børn under 15 år. Mange af børnene fik svovlforgiftning og blev syge af arbejdet. Derfor blev der i 1876-77 lavet en regel om, at børn ikke måtte arbejde så meget på fabrikkerne. Men Thorvald tager arbejdet alligevel, da han er nødt at tjene penge til familien. I 1925 blev det vedtaget ved lov, at børn skulle være 14 år og færdige med skolen for at arbejde. Derfor var Thorvald også nødt til at lyve om sin alder, da han skulle ansættes på fabrikken. Thorvald tager tændstikkerne ud af rammerne og pakker dem, da det er forbudt for børnearbejderne at arbejde med selve fremstillingen af tændstikkerne.


Tove

Arnes anden søster hedder Tove og er 9 år gammel. Tove går stadig i skole. Når hun har fri fra skole, går hun hjem for at hente lillesøster Irma, som bliver passet hos nabokonen. Tove og Irma køber ind for moderen, der stadig er på arbejde som vaskekone. Når de er kommet hjem fra indkøbsturen, passer Tove Irma og laver lektier, indtil moderen kommer hjem. Så hjælper hun med at lave aftensmad, rydde op og tage af bordet efter maden. Om aftenen laver Tove lektier, hvis hun ikke er blevet færdig om eftermiddagen. Ellers hjælper hun moderen med at stoppe strømper og lappe tøj.


Irma

Den yngste søster er Irma på 3 år. Hun bliver passet hos nabokonen hver dag, indtil Tove henter hende om eftermiddagen. Irma er det 5. barn i familien. Det var helt almindeligt i de fleste familier at få mange børn. Både fordi prævention ikke var let tilgængelig, og fordi børnene skulle hjælpe med at tjene penge til familien. Dertil kom, at børnedødeligheden var høj især for de fattigste i samfundet. Mange børn døde, inden de blev 5 år. Arnes forældre fik faktisk en pige 3 år inden Irma blev født, men hun døde som spæd. I 1930 døde næsten en tiendedel af alle danske børn, før de blev 5 år.